Kapybara Om Kapybara Media

6 anledningar att arbeta på distans

Att se till vilken arbetssituation som medarbetare föredrar är en nyckel till att locka och behålla talanger. På Kapybara Media jobbar vi därför gärna på distans och digitalt.

Har ni kanske funderat på att låta medarbetare arbeta hemifrån under perioder eller till och med på heltid? På Kapybara sitter inga medarbetare på samma plats (eller ens i samma stad), så vi tänkte dela med oss av några punkter som vi tycker ger oss en fördel – för både medarbetare och företaget i stort.

  1. Arbeta varifrån som helst. Detta säger sig självt med att arbeta på distans, men det är ändå värt att trycka på. Har ni medarbetare som drömt om att tillbringa ett halvår i Spanien? Eller flytta upp i de norska fjällen? Ett arbete på distans gör det möjligt, givet att det finns fungerande uppkoppling för att kommunicera på ett bra sätt med arbetskollegor och kunder. Att medarbetare kan uppfylla sina drömmar med hjälp av företaget förbättrar lojaliteten och vem vill inte ha glada och lojala medarbetare? Dessutom kan ditt företag locka talanger över hela landet/världen), i stället för att begränsa sig till en specifik plats.
  2. Mer bestämmande över arbetstider. Att arbeta på distans ger medarbetare möjlighet att lägga upp sin dag lite mer efter hur de fungerar som person. Arbetar man hemifrån och slipper resan in till ett kontor kan den som är morgontrött få lite extra sömn, och den som är morgonpigg kan få väldigt mycket gjort under förmiddagen. Med större flexibilitet finns möjlighet att skapa sina egna arbetsrutiner och hitta ett passande arbetssätt. Att kunna leverera och ha koll på mejlkorgen under kontorstimmar är dock ett måste.
  3. Produktiviteten ökar. Undersökningar visar på att arbeta hemifrån kan göra medarbetarna mer effektiva och produktiva. Hemma kan det vara lättare att finna arbetsro och det finns färre distraktioner än på ett kontor. En annan fördel är att det kan vara lättare att få ihop vardagen – tvättmaskinen kan vara igång medan man jobbar och vardagskvällarna består inte lika mycket av sysslor. Alltså, pigg och utvilad dagen därpå.
  4. Företaget får bredare kontaktnät. En arbetsplats där många medarbetare jobbar på distans innebär följaktligen att företagets kontaktnät är mer utbrett. Uppmuntra gärna medarbetarna till att delta i olika event där de kan skapa nya kontakter. Det kan både medarbetare och företag tjäna på.
  5. Spar på miljön och värdefull tid. Att varje dag transportera sig fram och tillbaka till kontoret tar tid och påverkar miljön negativt. Distansarbete sparar värdefull tid som annars hade gått till transport. Det finns roligare saker att ägna sig åt – varför inte lägga den tiden på en morgonpromenad före jobbet i stället?
  6. Företaget sparar in på kontorskostnader. Att varje månad betala för en kontorslokal kostar, och det är särskilt kännbart för ett mindre företag som gärna vill ha så få overheads som möjligt. Genom att medarbetarna arbetar hemifrån kan de pengarna i stället investeras i företaget eller resultera i till exempel högre löner eller en jobbresa.

Distansarbete är dock inte en dans på rosor. Det krävs fokuserat arbete, disciplin och god struktur – frihet under ansvar helt enkelt. Men finns det kan distansjobb vara en fantastisk möjlighet för företag och medarbetare. Har ni frågor om att jobba digitalt på distans? Hör av er till oss på Kapybara, vi diskuterar gärna. Lycka till!

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply